IND2017stor

Röster och bilder från Industrinatten Malmö/Lund 2017

MalmöLundregionen med sina 11 kommuner engagerade sig i årets Industrinatt som därmed växte och blev två Industrinätter, den 10 respektive den 12 oktober. Det blev intensiva eftermiddagar och kvällar med kickoff på Medicon Village i Lund respektive Slagthuset i Malmö. Runt 500 ungdomar besökte företag i och kring Lund, och över 900 klev på besöksbussarna från Malmö.

TACK ALLA MEDVERKANDE OCH BESÖKARE FÖR ATT NI GJORDE INDUSTRINATTEN 2017 TILL ÄNNU ETT VIKTIGT MÖTE MELLAN UNGDOMAR, FÖRETAG OCH ORGANISATIONER!

Första timmen på respektive kickoff i Lund och Malmö var det unga arbetssökande och nyanlända som fick möjlighet att prata med företag, utbildningsanordnare och branschorganisationer. "Mycket bra", tyckte företagen, som här kunde ta kontakt med en grupp där flera står närmare arbetsmarknaden.

 

Skolornas tur! En lavaström med ungdomar och medföljande vuxna på ingång till Medicon Village i Lund.

 

Här väntar studie- och yrkesvägledare Eva Splittorff, med sin klass från Burlövs kommun, på insläppet till kickoffen på Slagthuset i Malmö.  "Vi tycker detta är ett mycket bra tillfälle för våra elever att orientera sig kring hur man söker jobb, få ett grepp om vilka jobb som finns, och vilka utbildningar som kan vara aktuella. Många är intresserade av elektronik, programmering och CAD/CAM".

 

Mike Olsson från LTH, Lunds universitet, berättar om vad det kan handla om när man väljer en utbildning med inriktning mot material- och produktionsteknik.

 

I Sysav’s monter fanns flerspråkiga medarbetare – en bra nyckel till kontakt!

 

Många ville veta mer om vad ingenjörsyrket kan innebära. Sveriges Ingenjörer kunde ge svar.

 

I utbildningsmontern kunde eleverna få ett grepp om olika utbildningsvägar.

 

Busstur och företagsbesök! Över 40 företag engagerade sig i årets Industrinatt och öppnade sina dörrar för studiebesök.

Nedan besök hos Eslövs Mekaniska Verkstad - EMEK. VD Jonas Nilsson Berg och hans medarbetare berättar om deras olika vägar till de jobb de har idag. På EMEK söker man med ljus och lykta efter till exempel CNC-operatörer, fräsare och programmerare. ”Inom fem år har vi ett stort underskott på CNS-operatörer”.

 

Nästa besök...

     

I St Larsparken i Lund ligger bioanalysföretaget REPLIGEN. Här fick besökarna dra på sig skyddsutrustning och passera olika labbmiljöer. Företagets produkter används bland annat vid tillverkning av biologiskt framställda läkemedel. VD Anders Rosberg guidade runt och visade tavlan med olika förslag på förbättringar. ”Vi jobbar med Lean och ständiga förbättringar och har genomgångar här vid tavlan”. Legostaplar illustrerar förbättringsinsatser på olika områden.

Många olika yrkesroller och möjlighet att jobba i flera olika länder var saker som ungdomarna nappade på. Några röster från eleverna:

”Jättekul”, ”Intressant”, ”Jag har fått blickar ut i arbetslivet som jag inte alls fått innan”, ”Det fanns så mycket olika saker att göra på företagen”, ”Nu fattar jag att man kan välja om efter hand, det kännas mindre stressigt inför gymnasievalet”.

 

Och nytt besök...

  

På logistikföretaget Axess Logistics i Malmö kördes besökarna runt i minibussar för att få ett grepp om den enorma mängd bilar som man dagligen tar emot för slutmontering av inredning, tvättning mm. Platschef Dimitris Emmanouilidis tycker att Industrinatten är ett bra tillfälle att träffa ungdomarna, ta reda på vad de tycker är viktigt i ett framtida jobb. ”Vi måste förstå hur de tänker. Vi tror att vi vet, men vi måste komma i kontakt med dem, och prata med dem, för att faktiskt veta. Vad ställer den nya generationen för krav på arbetsmarknaden?”

 

Utvärdering. Alla får en snabbenkät med utvärderingsfrågor i bussen tillbaka till kickouten. Här fångar vi upp synpunkter från elever, lärare, studie- och yrkesvägledare och andra deltagare.

 

Kickout. Ingen Industrinatt utan ett underhållande inslag och en kickout med musik!

 

Här är företagen som varit engagerade i årets Industrinatt:

Lund: Alfa Laval, Baxter, Knightec, LKF, Lunds Renhållningsverk, Repligen, Tetra Pak, Smurfit Kappa, Bilanpassning i Staffanstorp, Bona, Eslövs Mekaniska, Genarps Lådfabrik, Sysav, Plato Teknik, 3D-print Lab, Carl F.

Malmö: Bilia Personbilar, Carl F, Sydmeko, Akzo Nobel, Bona, Tepe, Protega, Solserv, Festo, Antpac, Sysav, Mercedes Benz, Vattenhallen, VA Syd, Is Plåt, Saab/Kockums, Herrströms Mekaniska, Axess Logistics, Trelleborgs Hamn, Prefabriken, Sydsten, BWT Vattenteknik, Carbonia, Metso, Arkitektkopia, Sematron.