InattFlyg

Titta in på Industrinatten i Hässleholm

"Jag trodde aldrig att jag skulle jobba inom industrin, men nu vet jag att det är jättekul!"

Ungdomar och företag möttes på årets Industrinatt i Hässleholm

Mässa, mingel och företagsbesök - 600 ungdomar tog sig runt bland de 16 företag som engagerat sig i Industrinatten i Hässleholm. Branschorganisationer, utbildningsanordnare och fackliga organisationer fanns också på plats.

 

   

Alde International i Färlöv deltog på den inledande mässan (tv) och tog emot studiebesök (th). Med gula varningsvästar lotsades vi runt i produktionen där värmesystem för till exempel husvagnar utvecklas och produceras. Kollaborativa robotar, som på bilden, används i monteringen.

 

Milena Scekic går en industriteknisk yrkesutbildning på Montico i Olofström. Milena har tidigare jobbat inom vård och ekonomi. "Jag trodde aldrig att jag skulle jobba inom industrin, men nu vet jag att det är jättekul. Man får inte vara feg, man måste prova. Och jag trivs bra, har fått många nya vänner. Jag planerar att gå inriktningen mot CNC-operatör efter grundutbildningen. Många får jobb redan innan utbildningen är slut."

 

Perstorps AB fanns på plats på mässan och tog emot besökare både i sin produktion och på sitt gymnasium i Perstorp. Carina Thelandersson (tredje fr vänster på bilden): "Många som går på vårt gymnasium börjar sedan på Perstorps AB, kanske som processövervakare eller laboratorieassistenter".

 

Al Rafai, Olivia Östergren och Hanna Liljenberg funderar på att gå Vård och omsorg, Barn och fritid respektive Ekonomiprogrammet på gymnasiet, men är ändå nyfikna på industrin!

 

Studie- och yrkesvägledare Hosni Barud hade med sig elever från Lärida skola i Hässleholm."De här eleverna har varit i Sverige i ett eller två år. De är jätteambitiösa, de är intresserade av industrin och funderar på yrken som maskiningenjör eller systemarkitekt. De kommer nog att välja någon tekniklinje på gymnasiet". 

 

Smekab Citylife i Önnestad, utvecklar och producerar olika räckes- och avspärrningslösningar med speciell design. Christoffer Jönsson visade besökarna  runt i produktionen. 

 

 

Lena Josefsson tv är operatör på Emballator Lagan Plast som deltog i årets Industrinatt, och Camilla Truedsson th är betongarbetare på Finja Prefab. Båda jobbar deltid som fackliga ombud för IF Metall. "Vi är här för att informera om vad vi gör, om arbetsmiljöfrågor, kollektivavtal, arbetstider.Vi lyfter fram det vi kan hjälpa till med." Båda har sett en tydlig förändring mot fler tjejer ute på industriarbetsplatserna och vill uppmana fler att söka sig till industriprogrammen på gymnasiet och till jobb inom industrin. "Vi se nu en stor brist på CNC-operatörer, på ställare, svetsare - om man har intresse och nyfikenhet är det bara att söka".

 

Här är teamet som såg till att Industrinatten i Hässleholm flöt på utan störningar. Projektledare från IUC Syd, Pia Holmberg trea från vänster, och Richard Greyling, femma från vänster. Eventbolaget Kraftkällan, förstärkta med volontärer, riggade lokal, fixade logistik och höll igång från morgon till kväll.