LeanVolvo

Ut och se vad andra gör!

Stort utbyte av att ge sig ut och studera produktionsmiljöer och prata med nyckelpersoner

Leannätverket – ett av våra nätverk som träffas för att dela erfarenheter kring olika vägar att jobba med Lean – åkte till Skövde för studiebesök på VCES - Volvo Cars Engine Skövde.

Volvo - VCES, har arbetat med Lean sedan 90-talet, men har nyligen gjort en omstart, en Lean Transformation, med djärva mål. Man vill bland annat minska antalet tillbud med 50 % på två år, och sänka ledtiden för att göra en motor med 20 % under samma tid. Effektiviteten ska öka med tydligare kundorderstyrning, och med ökad standardisering.

Åsa Widlund från Aimpoint var en av deltagarna på studieresan: ”Det var ett bra besök och intressant att höra om deras nya transformationsresa. Några saker som jag tar med mig hem är hur viktigt det är att de medarbetare som berörs också ”äger” processen och metodframtagningen. Det är helt avgörande för delaktighet och engagemang. Och att man som ledare är ute i verksamheten, där det händer. Inte sitter fast på sitt kontor och skissar modeller”.

Bengt Gebert som leder Leannätverket hos IUC Syd: ”Studiebesök är ett återkommande och mycket uppskattat inslag i vårt nätverk. Visst kan man läsa om hur till exempel Volvo jobbar, men det är en helt annan sak att på plats studera produktionsmiljöer, och prata direkt med olika nyckelpersoner på företaget. Man ska ut och se hur andra gör! En gemensam resa ger också den där extra tiden att lära känna varandra bättre. Nu åkte vi upp till Skövde kvällen innan besöket, och hade ett kvällsprogram med Leandiskussioner och middag. Det ger ett stort mervärde.”

Publicerad: 2019-04-13 kl. 18:19

Senast ändrad: 2019-04-13 kl. 20:19