blue-abstract-glass-balls.jpg

Att våga tänka nytt och annorlunda är rätt väg ut ur krisen

Hur tänker andra företag? Vilka insatser planerar de för?


Camilla Dahlin, vd IUC Syd, och Magnus Nanne, Nebbiolo Consulting

 

IUC Syd arrangerar digitala tematräffar för att lyfta frågor som nu är aktuella såväl i industrin som i samhället i stort. Hur hanterar man en krissituation? Vad krävs av ledningen? Vad bör man fokusera på för att komma ur krisen på bästa sätt?

Under den senaste träffen med tema Affärsplan och kompetensförsörjning, pekade föreläsare Magnus Nanne på vikten av att våga tänka annorlunda och tänka framåt, i stället för att söka svar på frågan om när krisen tar slut.

Magnus Nanne: ”Rapporter från till exempel finanskrisen 2008 visar just att de företag som klarade sig bäst, var de företag som tidigt började tänka framåt - vad kommer sen, hur ser den nya, annorlunda framtiden ut, och vad ska vi göra nu för att gå mot den framtid vi vill ha?”

Kompetensutveckling – ett bra sätt att utnyttja nedgång i produktionen
Det gäller att bedöma hur det aktuella läget påverkar företagets affärsstrategi, och vad strategin innebär för kompetensbehovet, på kort och lång sikt. Vad är viktigt att göra redan nu för att vara framtidens attraktiva arbetsgivare?

Många företag dyker ner i denna kris efter en lång period av högt tryck och pressade tider. Ett bra sätt att utnyttja nedgång i produktionen, är att erbjuda medarbetare kompetensutveckling inom områden som är strategiskt viktiga för företaget. Digitala distansutbildningar som kan genomföras på valfri tid och plats är ett smidigt och effektivt sätt att skräddarsy individuell kompetensutveckling.

Digitala tematräffar – fungerar det?
IUC Syd har nu arrangerat ett antal digitala tematräffar för att nå ut till industriföretagen med relevant stöd och information. Vad säger deltagarna – har den digitala formen fungerat? Eva Inhammar, HR-ansvarig på Alfdex i Landskrona, har deltagit i flera av träffarna: ”Jag tycker att det varit intressanta, aktuella ämnen, och rent tekniskt har det fungerat bra. Det har varit speciellt givande att få en bild av hur andra företag tänker, på vilket sätt de blivit drabbade, och vilka insatser de planerar för. Vi är i en tid när det verkligen gäller att tänka nytt, att utnyttja tiden till att utveckla sig själv och andra”.

Camilla Dahlin, vd på IUC Syd: ”Vi ser att denna mötesform definitivt kommer att bli ett alternativ även efter den nu ganska extrema situationen med coronasmittan. När läget normaliserats kommer vi att kunna välja det digitala formatet för träffar där det passar bra, dvs. när träffen inte bygger på omfattande dialog och interaktion mellan deltagarna. Då är självklart det fysiska mötet bättre. Men vi hör att många uppskattar digitala träffar, och vi har haft god uppslutning till de träffar vi nu har erbjudit. Man uppskattar det smidiga i att slippa resa, bara koppla upp sig och så är man på plats!”

Håll utkik efter nya träffar, hör av dig med uppslag till nya ämnen
IUC Syd panerar för fler träffar som ska möta de behov som dyker upp, så håll utkik efter inbjudningar som kommer, och välkommen att höra av dig med uppslag till nya ämnen. Mejla Camilla på camilla.dahlin@iucsyd.se. Och blir du nyfiken på digitala distansutbildningar så klicka här och läs om de över 300 utbildningar du via IUC Syd kan välja hos Diploma.

Publicerad: 2020-04-15 kl. 21:01

Senast ändrad: 2020-04-15 kl. 21:25