sem22maj (1)

Sveriges smartaste företag

Visionärt genidrag eller klassiskt bolagsbyggande?

Kommer det att bli enklare för kunderna att köpa av oss? Kommer det att bli roligare för oss?

I Piteå finns Lundqvist Trävaru AB, en liten traditionell trävaruhandel med anor från 1936 som tagit digitaliseringen till sig och kopplat upp hela kedjan från kund till leverans och blivit utnämnda till Sveriges smartaste företag av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) 2017.

Och hur kom man dit? Jo, genom att släppa loss kreativiteten hos all personal, tillföra ny kompetens i form av programmerare, och låta utvecklingen styras av frågorna: Kommer det att bli enklare för kunderna att köpa av oss? Kommer det att bli roligare för oss?

Den som drivit det genomgripande förändringsarbetet är Samuel Holmström (bild nedan) som anställdes som teknisk säljare, såg potentialen, började driva utvecklingsfrågor och tog över hela företaget efter några år, tillsammans med en kollega.

 

Under en seminarieturné till Malmö, Kristianstad och Ängelholm fick vi skåningar ta del av hans personliga bild av digitalisering: ”Varför satsade vi på digitalisering? Var det ett visionärt genidrag? Nej, det har handlat om klassiskt bolagsbyggande – digital teknik är bara ett verktyg. Och vi har tagit tusen små steg, vi har skapat en experimenterande miljö och testat idéer”.

Har det blivit enklare för kunderna att köpa av Lundqvists Trävaru AB? Gå in på www.lundqvisttravaru.se/ och klicka dig runt, så får du en bild av hur du som kund kan bygga din egen modell, välja material, göra priskalkyler etc, etc.

Har det blivit roligare för företaget? Efter att ha lyssnat på Samuel Holmström är man helt övertygad – ja, de som jobbar på företaget verkar tveklöst att ha roligt, och göra ett bra jobb.

Vill ni få stöd under er digitaliseringsresa? Läs om INDIGO, ett utvecklingsprogram för ökad användning av digital teknik.

Kontakt: Joakim Thureson, joakim.thureson@iucsyd.se, 0732-345158

INDIGO genomförs med finansiellt stöd från Tillväxtverket och Region Skåne.

Publicerad: 2018-05-25 kl. 08:37

Senast ändrad: 2018-05-25 kl. 08:57