17oktBand

Mer återvinning på Boliden Bergsöe

Hur mycket plast kan det egentligen finnas i ett batteri? En hel del.

På Boliden Bergsöe i Landskrona, ett medlemsföretag i IUC Syd, har man sedan många år köpt upp blybatterier, separerat och återvunnit blyet, och sålt tillbaka det till batteritillverkare. Nu dra man igång en ny platseparationsanläggning för att även kunna återvinna den plats som finns i batterierna. Det innebär att man kan öka återvinningsgraden, minska miljöpåverkan och samtidigt skapa ett nytt affärsområde. Ovan gör Mikael Staffas, vd och koncernchef på Boliden, det officiella invigningsklippet.

Landskrona stad passade på att lägga en av sina återkommande företagsluncher ute på Boliden Bergsöe och därmed delta i den officiella invigningen av plastseparationsanläggningen. Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona, önskade Peter Mörtlund, vd på Boliden Bergsöe lycka till (bild ovan).

Hur mycket plast kan det egentligen finnas i ett batteri? En hel del. Ovan står Lotta Ståhl, inköpsansvarig på Boliden Bergsöe, med Malin Hederström, HR- och kommunikationsansvarig, bredvid ett stort truckbatteri - med mycket plast. Båda vill lyfta fram det positiva med att arbeta med ny teknik som är ekonomiskt attraktiv, som minskar miljöfarliga utsläpp och som innebär färre arbetsmiljörisker.

Jörgen Hanak, miljöchef i Landskrona stad, Camilla Dahlin, vd IUC Syd, och Mikael Staffas, vd och koncernchef på Boliden, lyfte i ett panelsamtal fram olika vinster med den nya satsningen på Boliden Bergsöe. Man pratade om hållbarhet, återvinning, minskad miljöpåverkan för staden, samverkan och nya affärsmodeller. Plastseparationsanläggningen är både en miljöinvestering och en arbetsmiljöinvestering. Och den är ekonomiskt lönsam. Det kommer att bli en kostnadseffektiv produktion.

Publicerad: 2019-09-23 kl. 15:27

Senast ändrad: 2019-09-23 kl. 16:01