MAX IV Annas bild

MAX IV - Nobelpris i sikte

SDS 2016-02-27: Ministrar och EU-representanter har fått titta in på MAX IV och lyfter fram betydelsen av att forskarna förklarar för omvärlden vad forskningen kan leda till

En stort uppslagen artikel i Sydsvenskan 27 februari pekar på den enorma betydelsen av forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. MAX IV som snart tas i drift, väntas locka 2000 forskare varje år - fysiker, kemister, cancerforskare, klimatforskare, arkeologer och flera. Anläggningarna förväntas attrahera forskningsintensiva företag. Företag ska kunna köpa forskningstid på MAX IV, eller - om de samarbetar med forskare - kunna använda anläggningen utan kostnad.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (s) som deltog i besöket i Lund lyfte fram materialforskning som ett viktigt område. Anläggningarna ger möjlighet för en helt ny teknik för att ta fram nya produkter.Hon menar att nästa steg är att se till att det forskande näringslivet kan se på vilket sätt det här kan hjälpa dem i deras utveckling av produkter och nya material.

Christoph Quitmann, direktör för MAX IV, tror att experiment på anläggningen kommer leda till upptäckter värda Nobelpris, men menar att det viktigaste är det dagliga arbetet som innebär att tusentals studenter kan skriva avhandlingar och vetenskapliga artiklar som får oss att förstå världen bättre.

I artikeln uttalar sig EU-kommissionären Carlos Moedas och säger bland annat att det kommer vara en viktig uppgift för forskarna att bli mer utåtriktade och berätta om sin forskning och nå ut i samhället med den. Tre konkreta forskningsområden som presenteras i artikeln:

  • Ny teknik för att förbättra diagnostiken av bröstcancer - röntgenläkare Kristina Lång
  • Forskning om föroreningar i mark och grundvatten - kvartärgeolog Charlotte Sparrenbom
  • Forskning om åldersbedömning av skelett - professor Torbjörn Ahlström, historisk osteologi

30 procent av experimenten på en synkrotronljusanläggning, som MAX IV, brukar utgöras av industriexperiment som görs av industrin tillsammans med universitetsgrupper.

Läs mer om stöd för företag som vill bli leverantörer till forskningsanläggningarna på Industriell plattforms hemsida.

Publicerad: 2016-02-27 kl. 20:14

Senast ändrad: 2016-02-28 kl. 13:33