IND2017stor

Industrinatten 2017 - viktig för industrin, viktig för ungdomarna

Företag, branschorganisationer, fack... - nu är vi många som jobbar för en suveränt bra Industrinatt 2017! Frukostmötet den 25 april gav inspiration och erfarenhetsutbyte. Har du ännu inte anmält ditt företag i Malmö/Lundregionen till Industrinatten? GÖR DET NU!

"Industrinatten blev mitt i prick för oss", säger Mats Harde, VD på Sydmeko, som deltog i Industrinatten förra året, och som deltar i år igen. "Vi hade så mycket att göra förra året, så jag tänkte först att nej, vi hinner inte, det blir kaos. Vi är i en kraftig tillväxt. Men vi tänkte om, och sen blev det en gemensam drivkraft i företaget att jobba målmedvetet och strukturerat och komma i mål med massor som skulle göras - och det blev riktigt bra. Vi fick en bra synlighet och detta samlade personalen, några blev våra ambassadörer utåt. Vi tycker att Industrinatten är ett angeläget arrangemang, både för oss själva och som ett samhällsengagemang för ungdomarna".

Även företaget Uniti fanns på plats på frukostmötet. Uniti, som utvecklar framtidens elbil, har gått från fyra anställda 2015 till 40 anställda idag. De var med under Industrinatten förra året, och drog många ungdomar till sin monter, där man fick testa 3D-printing. Isak Monrad-Aas, experiential electronics på Uniti: "Vi som driver företaget är själva ganska unga, det känns som vi nyss var gymnasieelever. Vi har lätt att kommunicera med ungdomarna. För dem, liksom för oss, är miljö och hållbarhet viktiga frågor. Vi bygger vissa delar av bilen med återvunnet material, och på studiebesöket hos oss fick besökarna själva leta prylar i en 'skrotlåda', så tittade vi tillsammans på hur man kan utnyttja skrot till nya delar." Uniti kommer framöver att behöva både ingenjörer och yrkesutbildade svetsare etc.

Industrinatten är ett kraftfullt arrangemang, därför att många - företag, skolan, kommuner, regionen, branschorganisationer, fackliga organisationer, arbetsförmedling - många engagerar sig och lägger ner tid och arbete för att tillsammans visa ungdomar på spännande framtidsyrken inom industrin. Att locka fler tjejer till industriförberedande utbildningar och till industrin är en stor utmaning. Li Ljungberg-Nilsson från Teknikföretagen gav en bild av hur ungdomsgenerationen, "the Millenials", tänker om framtiden. Hon plockade fram några intressanta punkter:

  • Av gruppen ungdomar i en årskull, som väljer teknikprogrammet, är TVÅ procent tjejer
  • När teknikintresserade unga tjejer ska beskriva sig själva är det vanligaste ordet ”ambitiös”
  • När teknikintresserade unga killar ska beskriva sig själva är det vanligaste ordet ”teknisk”
  • Att tänka på för att få fler tjejer att läsa teknik: uppmuntra i tidig ålder, fler kvinnliga ansikten utåt, mer marknadsföring riktad mot tjejer

Industrinatten behövs för att bredda ungdomars bild över tänkta framtida studievägar och yrkesval. Det gäller både tjejer och killar. Och förhoppningsvis kan vi hjälpas åt att spräcka det fortfarande väldigt könsstyrda livsvalen.

Nytt för i år är att elva kommuner i Malmö/Lundregionen: Malmö, Lund, Trelleborg, Burlöv, Svedala, Vellinge, Kävlinge, Eslöv, Höör, Staffanstorp och Lomma, är engagerade i Industrinatten 2017. Det innebär att vi arrangerar TVÅ industrinätter, en i Lund 10 oktober och en i Malmö 12 oktober.

Vill du veta mer om Industrinatten och hur du anmäler ditt företag? Kontakta Pia Holmberg, pia.holmberg@iucsyd.se, 0727-391252, eller Richard Greyling, richard.greyling@iucsyd.se, 0768-649902, och gå också in på www.industrinatten.se för mer information, och för att se filmer från tidigare år.

 

    

Informationsmöte inför Industrinatten 2017! Jenny Bramell, VD IUC Syd och Richard Greyling, projektledare Industrinatten inleder. André Bogsjö och Isak Monrad-Aas från Uniti.  Mats Harde, VD Sydmeko.

Publicerad: 2017-04-26 kl. 11:46

Senast ändrad: 2017-05-07 kl. 10:05