lightbulbs.jpg

Industrin är det nya svarta!

0707 lyfte industrin - från ett svep över industrins olika fantastiska teknikprång, till konkreta exempel på framgångar i två Malmöföretag.

Företag, akademi, branschorganisationer - många var på plats på Malmö stads 0707 för att lyssna på varför industrin är det nya svarta. Och Anna Hall,vvd på IUC Syd, ramade in morgonen med att ge bilder över de globala drivkrafter - en teknikrevolution och en tankerevolution - som ger oss självkörande bilar, kundtjänst full av artificiell intelligens och appar som kan göra den röda tröjan vi satte på oss på morgonen, svart innan vi går från jobbet. Industrin har gått från nördigt till coolt och industrin leder utvecklingen i tätt samarbete med forskarvärlden.

Johan Ambuhm, vd på Inwido (tillverkar fönster och dörrar), och Joel Eklund  vd på Tepe (tillverkar munhygienprodukter), två framgångsrika Malmöföretag, gav oss en inblick i hur ny teknik, innovationer och nya affärsstrategier, utvecklas ur nya krav från marknad och kunder. Det som förr kommenterades på ren skånska med "klödda inte till det" heter idag kundanpassning för strategisk affärsutveckling! Det innebär till exempel att Inwidos kunder får ett skräddarsytt fönster och inte ett standardfönster som kanske är snabbare att ta fram, men som inte är optimalt för den enskilde kunden. 

Joel Eklund tryckte på betydelsen av nära samverkan mellan näringsliv och akademi. Han kunde ge ett illustrerande exempel från familjeföretagets historia när hans farfar, träsnickaren, tog råd av en professor för att formge en liten trästicka. Det blev en trekantig tandpetare - den känner vi fortfarande igen. Och det blev starten på företagets framgångsrika resa med att ge oss bra tandborstar mm.

Resan fortsätter. Malmö som gått från att vara en klassisk industristad, och som sedan skulle stöpas om till kunskapsstad, kanske nu ska omnämnas med en ny formulering, på förslag av Joel Eklund: Framtidens industri i kunskapsstaden Malmö. 

Publicerad: 2016-11-30 kl. 10:44

Senast ändrad: 2016-11-30 kl. 10:52