CirkLivs

Hur kan vi minska matsvinnet?

Summering av projektet Cirkulära livsmedelskedjan: Olika aktörer, kunskaper och erfarenheter behövs

Vilka är orsakerna till matsvinn och hur kan vi få matsvinnet att minska?

Hur kan den medvetna konsumenten göra klimatsmarta val? Den frågan har varit en av utgångspunkterna när matsvinn, förpackningar, affärsmodeller och andra aspekter av hållbarhet och cirkularitet diskuterats inom projektet Cirkulära Livsmedelskedjan.

Vad är det bästa miljövalet när man vill sluta att använda plastpåsarna i affären? Vad är bäst – ekologisk vara med lång transport eller icke ekologisk men närproducerad vara? Varför är gurkorna inplastade?

Cirkulära Livsmedelskedjan har under ett drygt år engagerat ett stort antal personer med olika bakgrund och från olika organisationer och företag. Förståelsen har ökat för hur komplex frågan om matsvinn, hållbarhet och en cirkulär livsmedelskedja är. Under projektets avslutande after work i början av februari pratades det ekoodling, förpackningar och hushållskärl med tömning ”on demand”. Bilder nedan: Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på Bergendahls, Lundaforskaren Katrin Molina-Besch, Sandra Persson från NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

 Vill du veta mer om projektet? Kontakta Per Simonsson, per.simonsson@livsmedelsakademin.se, Olof Nyström, olof@packbridge.se eller Pia Holmberg, pia.holmbergs@iucsyd.se.

Projektet har drivits av Livsmedelsakademin, Packbridge och IUC Syd, med finansiering från Vinnova

Publicerad: 2020-02-16 kl. 11:21

Senast ändrad: 2020-02-17 kl. 07:50