Enjay (1)

Grattis Enjay!

Enjay årets vinnare i kategorin Miljö och hållbar utveckling

Vi säger ett stort GRATTIS till vårt medlemsföretag Enjay som vann Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling 2020. Juryns motivering:

"Där andra ser luft ser det här Malmöföretaget återvunnen värme, minskade koldioxidutsläpp och globala möjligheter. Att kasta bort energi är inte längre ett alternativ. Med sitt innovativa energiåtervinningsaggregat för storkök i alla branscher vill företaget skala upp och spara energi globalt. I framtiden ser man sig expandera inom områden som bageri, tvätteri och billackeri."

Cirka 40 procent av all världens energi konsumeras i byggnader. Vid utvinning av energi frigörs fossil koldioxid från exempelvis kol eller olja. Befintlig teknik kan enbart kan återvinna energi där frånluften är ren, från exempelvis kontorsbyggnader, bostadshus och butiker. Ur smutsig frånluft från exempelvis storkök, tvätterier och fabriker har det hittills varit omöjligt eller för dyrt att återvinna energi, så denna släpps rakt ut i luften.

Det är detta problem som Enjay har löst med sin tekniska plattform, som gör det möjligt att återvinna energi även från nedsmutsade miljöer. Enjays första innovation heter Lepido och är världens första lönsamma värmeväxlare som klarar att återvinna energi ur restaurangventilation, trots extrema halter av fett och sot.

Att få detta erkännande på hemmaplan är extra fantastiskt. Efter många års arbete med utveckling så känns det fint att äntligen se våra lösningar ute i verkligheten där de gör skillnad på riktigtsäger Jesper Wirén, en av grundarna av Enjay.

 

Publicerad: 2021-02-19 kl. 08:07

Senast ändrad: 2021-02-22 kl. 14:57