Samuel (1)

Empatiska reflekterande rebeller

Att lära av goda exempel: Lundqvist Trävaru AB digitaliserar med både hjärna och hjärta och rekryterar empatiska reflekterande rebeller

Projektet INDIGO fortsätter med sina kunskapsseminarier kring digitalisering. Seminariet den 5 december hade fokus på digitalisering utifrån ett tekniskt perspektiv. Vilka affärsprocesser kan digitaliseras? Hur får vi information i olika system att samverka? Företag har olika incitament för att dra igång ett digitaliseringsarbete. Det kan vara ökad säkerhet, bättre kundupplevelse, optimerad produktion, ökad intern effektivitet, lägre kostnader.

   
Från vänster Bertil Winzenburg från Cordial pratar digitalisering med Thomas Johansson och David Hector, båda från Wiwood.

Under seminariet gav Bertil Winzenburg från Cordial AB en bild av aktuella tekniktrender, och lämnade sedan över till Samuel Holmström från Lundqvist Trävaru AB (bild längst upp) - ett företag som gjort en imponerande resa från traditionellt trävaruföretag med traditionell lednings- och organisationsstruktur, till ett digitalt företag som ger medarbetarna stor frihet att arbeta under eget ansvar.

Framgångarna för Lundqvist Trävaru AB har dels handlat om en mycket smart digitalisering som gett kunderna möjligheter att skräddarsy sin beställning på nätet - små trähus är den stora produkten. Dels har en uttalad ambition att stimulera medarbetarnas kreativitet genom en hög grad av frihet under ansvar, fått medarbetarna att engagera sig och bidra till företagets utveckling. Här har man lyckats digitalisera med både hjärna och hjärta - tekniskt avancerade lösningar, och stark känsla för betydelsen av medarbetare som mår bra och som får möjlighet att utvecklas.

Samuel Holmström: Gör vi en förändring ställer vi oss alltid frågan "Kommer detta att göra det lättare för kunden att köpa?" och "Kommer det att göra jobbet roligare för oss?" Det är viktigt att göra lite i taget, ta små steg och se att det fungerar. Då blir förändring en del av vardagen, inte så jobbigt och dramatiskt. Vi ställer oss också frågan "Varför ska någon jobba hos oss?" Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare som attraherar duktiga människor. Vi brukar säga att vi söker empatiska, reflekterande rebeller, dvs människor som både tänker på andra och som vågar tänka själv".

KLICKA HÄR för att öppna en sida på Tillväxtverket, där du hittar film om Lundqvist Trävaru AB och flera lyckade satsningar inom digitalisering.

Läs mer om INDIGO här
Se Lundqvist Trävaru's digitala lösning här

KONTAKT PÅ IUC SYD: Linda Håkansson, linda.hakansson@iucsyd.se, 0761-060083

 

Publicerad: 2018-12-06 kl. 10:23

Senast ändrad: 2018-12-21 kl. 09:12